LUNI - VINERI: 10:00 - 18:00

Acasa>Masuri de siguranta

 Reguli pentru folosirea sigură a produselor de protecția plantelor 

Pentru ca un produs să atingă maximum de performanță trebuie folosit în concordanță cu instrucțiunile de utilizare, respectând măsurile de siguranță, de protecție a operatorului și a mediului înconjurător.

Avantajele ce decurg din folosirea produselor de protecția plantelor și rolul lor în asigurarea unei producții agricole competitive și durabile sunt incontestabile.

Utilizatorii acestor produse trebuie să fie conștienți că o folosire necorespunzătoare, în neconcordanță cu indicațiile de pe etichetă, poate avea efecte negative asupra sănătății lor, a mediului înconjurător și duc la diminuarea eficacității produsului.

1. Fiți prudenți tot timpul folosirii produselor de protecția plantelor

Produsele de protecția plantelor trebuie manipulate cu grijă. A nu se lăsa la îndemâna copiilor și a persoanelor neautorizate.

Este   interzis consumul de alimente și băuturi, precum și fumatul, în timpul utilizării produselor de protecția plantelor!

A se evita tratamentul în condiții de mediu nefavorabile (vânt puternic, temperaturi foarte ridicate).  

2. Citiți cu atenție și fiți siguri că ați înțeles eticheta!

Eticheta produselor de protecția plantelor conține informații importante privind caracteristicile produsului, spectrul de activitate și riscul de expunere.

  

Explică, de asemenea, măsurile ce trebuie luate în caz de urgență.


3. Practicați o bună igienă personală!

Curățați pielea și hainele după tratament. Hainele folosite în timpul tratamentului trebuie spălate separat de celelalte rufe.

Spălați cu multă apă orice urmă de produs ajuns   accidental pe piele.
                     

4.  Reglați și mențineți în stare bună de funcționare echipamentele de aplicare!

Calibrați corect echipamentul de stropit, înaintea fiecărei folosiri. Trebuie folosită doar cantitatea indicată pe etichetă, în scopul indicat.

Curățați bine echipamentele după fiecare utilizare.  

Nu folosiți echipamentul de stropit în condiții de vânt puternic.

Evitați stropirea accidentală a altor culturi în afara celor vizate. Aveți grijă să nu existe fisuri ale echipamentului.

5.  Folosiți echipamente de protecție adecvate!

Folosiți echipament de protecție: cămașă/ bluză cu mâneci lungi, pantaloni lungi și pantofi etanși. Purtați mănuși de protecție și mască de protecție pentru față, în timpul preparării soluțiilor.   
                                                                                                                                                      
Utilizați măști de protecție, ochelari de protecție, șorț impermeabil, conform recomandărilor de pe etichetă.Clasificarea, etichetarea si ambalarea agentilor chimici

Clasificare si simboluri grafice de avertizare

Din punct de vedere al securitatii si sanatatii în munca este important de stiut care sunt tipurile de pericole asociate unui agent chimic. Acest fapt a impus o clasificare a agentilor chimici care sa evidentieze tocmai aceste aspecte.

Pentru fiecare clasa de agenti chimici au fost stabilite:

 • denumirea, printr-un termen consacrat;
 • definitia, care precizeaza tipurile de substante încadrabile în clasa respectiva;
 • simbolul grafic de avertizare, pentru a permite o identificare sigura si rapida a clasei careia îi apartine agentul chimic.

 

Simbolul grafic de averizare cuprinde:

 • simbolul de pericol, constituit dintr-o pictograma;
 • semnul grafic, constituit dintr-o litera/o litera si semnul +/sau doua litere (dintre care prima majuscula). Semnul grafic contribuie la identificarea neechivoca a claselor de agenti chimici care au acelasi simbol de pericol;
 • inscriptionarea semnificatiei acestuia, constituita din unu sau doi termeni ce descriu pericolul.

În unele cazuri acelasi simbol este folosit pentru mai multe clase de agenti, de exemplu, simbolurile pentru clasele de substante toxice sau nocive se aplica si substantelor ce apartin claselor: sensibilizante, cancerigene, mutagenice, toxice pentru reproducere.

România a adoptat prin lege prevederile internationale privind calsificarea agentilor chimici si printr-un standard simbolurile grafice de avertizare corespunzatoare.

 • explozive: substantele si preparatele solide, lichide, pastoase sau gelatinoase, care pot sa reactioneze exoterm, în absenta oxigenului din atmosfera, producând imediat emisii de gaze, si care, în conditii de proba determinate, detoneaza, produc o deflagratie rapida sau sub efectul caldurii expoldeaza când sunt partial închise;

 

E

 Acest simbol însotit de cuvântul “exploziv” este atribuit substantelor care pot exploda fie în prezenta unei flacari, fie prin lovire sau frecare.

Exploziv

 

 

 • oxidante: substantele si preparatele care în contact cu alte substante, în special cu cele

inflamabile, prezinta o reactie puternic exoterma;

O

 

 

Acest simbol însotit de cuvântul “oxidant” se refera la substante care elibereaza oxigen putând provoca sau întretine arderea substantelor combustibile.

Oxidant

 

 

 • extrem de inflamabile: substantele si preparatele chimice lichide cu un punct de fierbere scazut, precum si substantele si preparatele gazoase care sunt inflamabile în contact cu aerul la temperatura si la presiunea mediului ambiant;

 

 

 

F+

 

 

Acest simbol însotit de cuvintele “foarte inflamabil” (“extremely flammable”) este atribuit substantelor (produselor) ce se pot aprinde sub actiunea unei surse de energie (flacara, scânteie etc) chiar la temperaturi sub 0OC.

Foarte inflamabil

 


Observatie. Exista o neconcordanta între termenul utilizat pentru clasificare si cel ce însoteste simbolul grafic, conform standardului.

 • foarte inflamabile: substantele si preparatele care pot sa se încalzeasca si apoi sa se aprinda în contact cu aerul la temperatura ambianta, fara aport de energie sau substantele si preparatele solide care se pot aprinde cu usurinta dupa un scurt contact cu o sursa de aprindere si care continua sa arda sau sa se consume si dupa îndepartarea sursei sau substantele si preparatele lichide cu un punct de aprindere foarte scazut sau substantele si preparatele care în contact cu apa sau cu aerul umed emana gaze foarte inflamabile în cantitati periculoase;

 

F

 

 

Acest simbol însotit de cuvintele “usor inflamabil’’ (“highly flammable”) este atribuit substantelor (produselor) care se pot aprinde în conditii normale de transport sau în contact cu aerul.

Usor inflamabil

 


Observatie. Exista o neconcordanta între termenul utilizat pentru clasificare si cel ce însoteste simbolul grafic, conform standardului.

 • inflamabile: substantele si preparatele lichide cu un punct de aprindere scazut

;

F

 

 

Acest simbol însotit de cuvântul “inflamabil” este atribuit substanteIor (produselor) care pot sa se aprinda sub actiunea unor surse de energie (flacara, scânteie etc) la temperatura ambianta.

Inflamabil

 


Observatie: Reglementarile internationale nu prevad simbol grafic pentru aceasta clasa.

foarte toxice: substantele si preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata în cantitati foarte mici pot cauza moartea sau afectiuni cronice ori acute ale sanatatii;

T+

 

 

Acest simbol însotit de cuvintele “foarte toxic” este atribuit substanteIor (produselor) care pot provoca, în functie de cantitate, efecte ireversibile dupa o singura expunere, efecte grave asupra sanatatii dupa expunere repetata sau prelungita, cât si efecte mutagene, cancerigene sau teratogene prin inhalare, înghitire sau patrundere prin piele.

Foarte toxic

 

 

toxice: substantele si preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata în cantitati reduse pot cauza moartea sau afectiuni cronice ori acute ale sanatatii;

T

 

 

Acest simbol însotit de cuvântul “toxic” este atribuit substanteIor (produselor) care pot provoca, în functie de cantitate, efecte ireversibile dupa o singura expunere, efecte grave asupra sanatatii dupa expunere repetata sau prelungita, cât si efecte mutagene, cancerigene sau teratogene prin inhalare, înghitire sau patrundere prin piele.

Toxic

 

 

nocive: substantele si preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata pot cauza moartea sau afectiuni cronice ori acute ale sanatatii;

Xn

 

 

Acest simbol însotit de cuvântul ’’nociv’’ este atribuit substanteIor (produselor) care pot provoca, în functie de cantitate, efecte ireversibile dupa o singura expunere, efecte grave asupra sanatatii dupa expunere repetata sau prelungita, cât si efecte mutagene, cancerigene sau teratogene prin inhalare, înghitire sau patrundere prin piele.

Nociv

 

 

corosive: substantele si preparatele care în contact cu tesuturile vii exercita o actiune distructiva asupra acestora din urma.

C

 

 

Acest simbol însotit de cuvântul “coroziv” figureaza pe etichetele substantelor care exercita o actiune distructiva asupra tesuturilor vii, piele, mucoase

Corosiv

 

 

iritante: substantele si preparatele necorosive care, prin contact imediat, prelungit sau repetat cu pielea sau mucoasele pot cauza o reactie inflamatorie;

Xi

 

 

Acest simbol însotit de cuvântul “iritant” apare scris pe eticheta substantelor (preparatelor) care pot provoca o reactie inflamatorie a tegumentelor, mucoaselor, cailor respiratorii, alergii, eczeme.

Iritant

 

 

sensibilizante: substantele si preparatele care prin inhalare sau penetrare cutanata pot da nastere unei reactii de hipersensibilizare, iar în cazul expunerii prelungite produc efecte nefaste caracteristice;

Nu au simbol propriu. Se utilizeaza, dupa caz, unul din simbolurile de mai jos:

T+

Foarte toxic

T

Toxic

Xn

Nociv

cancerigene: substantele si preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata pot determina aparitia afectiunilor cancerigene sau pot creste incidenta acestora;

mutagene: substantele si preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata pot cauza anomalii genetice ereditare sau pot creste frecventa acestora;

toxice pentru reproducere: substantele si preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata pot produce ori pot creste frecventa efectelor nocive neereditare în progenitura sau pot dauna functiilor sau capacitatilor reproductive masculine sau feminine.

 

 

Etichetarea

O prima identificare si informatii esentiale asupra riscurilor potentiale ale substantelor chimice sunt date de eticheta substantei.

Pentru utilizarea fara riscuri a substantelor chimice, sunt necesare informatii mult mai detaliate decât cele prezentate pe eticheta, informatii ce se gasesc în fisele tehnice de securitate.


Elementele de baza ale unei etichete se refera la:

- identificarea agentului chimic


Substantele chimice au de multe ori denumiri stiintifice sinonime, denumiri tehnice si populare (ele sunt prezentate în fisele tehnice de securitate). Pentru o corecta identificare se recomanda utilizarea unei denumiri recunoscute international.

- identificarea pericolelor/riscurilor


Tipurile de pericole asociate unui agent chimic sunt precizate prin simbolul grafic de avertizare si prin frazele de risc. În cazul simbolurilor de pericol utilizate pentru mai multe clase de substante (de exemplu, simbolurile pentru substante toxice utilizate si pentru substante cancerigene, mutagene etc.) frazele de risc permit o încadrare neechivoca a agentului chimic în clasa corespunzatoare.

Exista 64 de fraze de risc (în reglementarile comunitare sunt 68 de fraze) si 57 combinatii (în reglementarile comunitare sunt 52 de combinatii).

Exemple de fraze de risc si combinatii

R1 Exploziv în stare uscata; R45 Poate determina aparitia cancerului;
R23 Toxic prin înghitire; R47 Poate determina efecte mutagene;
R15/29 În contact cu apa elibereaza gaze toxice, foarte inflamabile

Cele patru fraze de risc care nu au fost înca preluate în reglementarile nationale sunt:

R 65 – Nociv : poate cauza afectiuni ale plamânilor în caz de ingestie;
R 66 – Expunerea repetata poate provoca uscarea pielii si craparea acesteia;
R 67 – Inhalarea vaporilor poate provoca somnolenta si ameteli;
R 68 – Posibile efecte ireversibile.

- identificarea masurilor de securitate
Masurile de securitate sunt indicate pe scurt prin frazele de securitate. Exista 62 de fraze de securitate (în reglementarile comunitare sunt 64 de fraze) si 18 combinatii (în reglementarile comunitare sunt 19 combinatii).

Exemple de fraze de securitate si combinatii

S3 A se pastra la rece;
S 22 A nu se inhala praful;
S33 A se lua masuri împotriva descarcarilor de electricitate statica;
S36/37 A se purta îmbracaminte de protectie si manusi de protectie adecvate

Cele doua fraze de securitate care nu au fost înca preluate în reglementarile nationale sunt:

S 63 – În caz de accident prin inhalare transportati victima în afara zonei contaminate, pentru repaus.
S 64 – În caz de ingestie clatiti gura cu apa (doar daca persoana accidentata este constienta).

Eticheta unei substante chimice sau preparat periculos trebuie sa contina obligatoriu urmatoarele elemente:

 • Numele substantei sau o denumire recunoscuta international.
 • Numele, adresa completa si telefonul celui care raspunde de plasarea pe piata a substantei sau preparatului, respectiv producatorul, importatorul sau distribuitorul.
 • Simbolurile referitoare la pericol si daca este cazul, indicatii despre pericolele rezultate din folosirea substantei.
 • Fraze-tip specifice utilizarii substantelor periculoase, referitoare la riscurile care pot aparea la utilizarea substantei periculoase (fraze R).
 • Fraze-tip de securitate indicând recomandari referitoare la prudenta cu care trebuie utilizata substanta periculoasa (fraze S).

Atribuirea numarului Comunitatii Economice Europene din IESCE, daca acesta este alocat.

 

Eticheta
1. Numele produsului
2. Numele si adresa producatorului
3. Simbolurile principalelor pericole prezentate de produs
4. Fraze de risc
5. Fraze de securitate

 

Sursa: Agentia Europeana pentru sanatate si siguranta la locul de munca
Politica de confidentialitate | Cum cumpar | Termeni si conditii | Masuri de siguranta | ANPC | Nexles